3 MUSKETEERS - East of Vienna pressbilder här


PRESSMEDDELANDE 3.9.2015                                                              

SKÅDESPELAREN CARL ALM TILL KLOCKRIKE

Skådespelaren Carl Alm ingår från hösten i Klockrikes ensemble. Han kommer närmast från Wasa Teater där han under våren 2015 spelade Den där fjärde. Den viktiga föreställningen fortsätter på Klockrikes repertoar och spelas i södra Finland under säsongen 2015-16, först på svenska och senare även på finska.

Helsingforspremiär blir det den 10 september på Luckan i Helsingfors.

DEN DÄR FJÄRDE

Den där fjärde är en pappas berättelse. ”Den där fjärde talar rakt och ärligt talar om sorgen då någon i familjen drabbas av cancer. Den där fjärde är en pjäs för alla som har upplevt eller kommer att uppleva sorg”.

Ibland liksom stannar tiden ett slag. En sliten rad ur en dikt, vars författare vi inte minns namnet på. Men ändå kanske det enda vi har att säga. Ibland stannar tiden. Ibland är det fullständigt klart. Ibland vet vi vad livets mening är. En sådan stund upplever huvudpersonen i Den där fjärde.

DEN DÄR FJÄRDE  - en ärlig rannsakan

Text: Benny Haag | Regi: Ann-Luise Bertell | Scenografi: Jeremy Crotts
På scenen: Carl Alm

Helsingforspremiär 10 och 11.9 kl. 19 på Luckans nya Veranda

Produktion: Klockriketeatern

På Klockrike Diana, Helsingfors i november–december 2015
Pjäsen turnerar hela hösten * Speltid 70 min. * Spelyta 3x3 m.
Samtal om pjäsen, om cancer, palliativ vård och sorg

Var          Luckan/Verandan i Helsingfors, Simonsgatan 8 (intill Kampen)
När          torsdag 10.9 och fredag 11.9 (kl. 19)
Biljetter  klockrike(at)klockrike.fi | 0400 153 791
Pris         Klockrike Diana: 25 / 15 e | Specialpris på Luckan: 15 / 12 / 10 e

Klockrikes följande premiär blir NÄSTA ANDETAG - den 29 oktober
Programmet för DIANA REQUIEM -sista säsongen presenteras i september

PRESSMEDDELANDE 17.3.2014

Den 19 mars är Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen. I år är det 170 år sedan författaren och dramatikern Minna Canth föddes. Fem finländska teatrar i samarbete med finsk-tyska Vapaa Teatteri och svenska Riksteatern firar dramatikern och jämställdheten med passionsdramat SYLVI.

SYLVI kommer att spelas ca hundra gånger hela säsongen 2014-15 på de medverkande teatrarnas scener, som en tvåspråkig föreställning regisserad av Mikko Roiha.

SYLVI har premiär i Berlin den 17.6.2014. Finlandspremiär är det på Klockrike Diana i Helsingfors den 22.8 i samband med Korjaamo Stage-festivalen. Följande premiärer blir Åbo Svenska Teater (25.9), Savonlinnan Teatteri (15.11), Kokkolan kaupunginteatteri (24.1.2015) och Wasa Teater (29.1.2015). En turné i Sverige planeras till april 2015, i samarbete med Riksteatern.

SYLVI är den konstnärliga delen av ett unikt utvecklingsprojekt, som pågår i två år och fokuserar på nya modeller för samproduktion och mobilitet inom teaterbranschen.

  Sylvi av Minna Canth

  Bearbetning, regi och scenografi: Mikko Roiha

  Skådespelare:
  Pia Andersson (Kokkola), Lasse Fagerström
  (ÅST), Matti Raita (Klockrike), Lina Ekblad (WT),
  Mervi Koskinen (Savonlinna).

  Premiär: Berlin 17 juni 2014,
  Helsingfors 22 augusti 2014
  Spelperiod: 2014-2015.

  Samproduktion mellan Klockriketeatern,
  Kokkolan kaupunginteatteri, Savonlinnan
  Teatteri, Wasa Teater & Åbo Svenska Teater.

I samarbete med Vapaa Teatteri (DE), och Riksteatern (SE).

Minna Canth (1844-1897)

År 2014 är det 170 år sedan dramatikern Minna Canth föddes. Sylvi hör till verken från hennes senare period och har vissa likheter med Ibsens Ett dockhem. Sylvi har veterligen inte spelats på svenska sedan urpremiären på Svenska Teatern i Helsingfors år 1893.  Klockriketeatern och Labbet ordnade en läsning av pjäsen år 2009.

Mikko Roiha (f. 1971) är prisbelönt finsk regissör, som gjort sig känd för sina moderna versioner av finska klassiker. På teaterfältet är han även känd som en passionerad förespråkare för mer samarbete mellan teatrarna, bland annat den s.k. Roiha-modellen, som nu utvecklas med projekt Sylvi. Roiha fick Statens scenkonstpris år 2008.

Mikko Roiha om Sylvi:

" Jag vill älska och bli älskad"

Är kvinnlig lust (över huvud taget) möjlig? Minna Canths pjäs är skriven i slutet av 1800-talet och ställer frågan: existerar en ung kvinnas lust att greppa sin egen sexualitet och identitet bara genom andra människors definitioner.

Samtidigt är Sylvi – en av de häftigaste och mest intima berättelserna inom finsk dramatik – en skandinavisk version av Anna Karenina. Den berättas nu framför allt för en ung publik. Passionen är här en törst som tär, ett tvång att bli sedd och se sig själv. Klassikern har en obönhörlig puls, det gäller allt eller inget. Föreställningen granskar den sexuella lusten, men också svartsjukan, kontrollbehovet, viljan att äga. Blodet är ungt, köttet villigt.

"Du förstår inte hur jag lider, för du har aldrig älskat."

Mera info inom kort....


 

PRESSMEDDELANDE 15.10.2013

Åtta teatrar stöder Syriens barn

Finlands Assitej r.f., Klockriketeatern, KOM-teatteri, Ryhmäteatteri, Nukketeatteri Sampo, Teater Viirus, Universum och Q-teatteri donerar upp till 10 % av biljettintäkterna från mellan en och fem föreställningar under hösten till Rädda Barnens insamling för Syriens barn. Varje teater har själv valt sin donationsprocent och vilka föreställningar procenten gäller.

Rädda Barnen r.f. använder de donerade medlen för att hjälpa och skydda barn som har drabbats av kriget i Syrien.
Klockriketeatern donerar 5% av biljettintäkterna från föreställningen Slutspel av Samuel Beckett, 18-26.10


Mer information:
Matilda Sundström, administrativ ledare, Viirus, 050-9115988

www.raddabarnen.fi