INFO | LISÄTIEDOT
klockrike[at]klockrike.fi
KANSLI
Brobacken 4/2
06100 Borgå

AKTUELLT                                                    ___Klockriketeatern |  2016

Två nypremiärer och en klassiker - läs om vårens repertoar i vårt nyhetsbrev!

Väntans tid är här och vi på Klockriketeatern vill önska dej ett gott resterande 2016. Vi påminner om vårens nypremiärer och släpper den stora Aniara-nyheten.

Det har varit ett fint och givande år, trots turbulensen på det politiska fältet. Klockrikes samproduktion 3 Musketeers - East of Vienna blev cencurerad i Ryssland, vilket ger en klar inblick i den tid vi lever i.

I den finländska politiken har det också varit dramatiskt och vi hoppas att vi också i fortsättningen kan bemöta och lyfta upp samhällskritik med konsten som uttrycksmedel.

Vi tackar alla för ett stärkande kulturår och önskar er välkomna igen under vårens spelperiod.

God jul och gott nytt år önskar
hela Klockrikes ensemble

Läs mera här!


Fantastiska recensioner av Noitavaino

"I Akse Petterssons nya föreställning om vår tids häxjakter är Niina Hosiasluoma som en levande medvetandeström som kittlar fram skam och förtjusning i församlingen" Isabella Rothberg, Hbl

"I sin regi gör Pettersson narr av patosspäckat spel och "fysisk" teater. De Halloween-utspökade skådespelarna är sanslöst skarpa och kvicka och dessutom duktiga på att driva den låga humorn till sin spets." Isabella Rothberg, Hbl

"Mitään iljettävää ajatuskulkua ei pelätä seurata loppuun saakka. Yhtään raivostuttavan itsekeskeistä kelaa ei pelätä rullata tappiin saakka auki. Brutaalin rehellisyyden lisäksi hyvin tärkeitä ovat Noitavainon pohjavireessä kulkevat kysymykset teatterin, esiintymisen ja teatteriryhmän merkityksellisyydestä." Maria Säkö, HS

"Noitavaino ei ota mitään annettuna ja itsestään selvänä. Millään ei ole itseisarvoa, ei taidolla, ei taiteella. Muttei myöskään tekniikalla kuten rytmillä, huumorilla, perinteillä tai toisaalta niiden kyseenalaistamisellakaan." Maria Säkö, HS

"Noitavaino moraliserar inte över dem som aldrig skulle sätta sin fot i salongen, inte heller över oss som redan sitter där. I stället visar den skoningslöst hur nära häxbålet vi alla sitter, inte bara som offer utan också med tändluntan till hands. ’Vi goda’ och ’de onda’ är en uppdelning som ekar i alla åsiktsläger." Christel Pettersson, Svenska Yle

"Noitavaino hanterar sina teman med förrädisk lätthet men under ytan bubblar samtidigt en rad uppfordrande frågor kring såväl samhörighet som utanförskap." Christel Pettersson, Svenska Yle

"Mitä iloa siitä on, että joku pieni teatteri jossain opettaa jo valmiiksi täysin samanmieliselle yleisölleen, että tätä mieltä me nyt ollaan?" Intervju med Akse Pettersson, Silja Massa, Yle

"Noitamaskit, Harry Potter-kohtaukset ja glitteriset taikapöly-leikit liittävät yhteisöllisyys-dynamiikan noituusteemaan. Se havainnollistaa historiallisessa tai toisaalta populaarien tarinoiden kautta ajankohtaisessa muodossa järjestelmälliseksi muuttuvan väkivallan, johon yhteisön rakentamisen kääntöpuoli pahimmillaan johtaa." Outi Lahtinen, TS

"I ena ändan av häxmaskinen flyter blodet, tänder dras ut, folk ilsknar till i en tirad av okvädningsord medan mildhet, förståelse och ren kärlek strömmar ut ur den andra ändan." Egil Green, Östnyland


Lars Huldén - In memoriam

Lars Huldén (1926-2016) - oförglömlig, enkel och därför så djup. En varm människa, en generös diktare. Tack för dina ord och vänskap, Lasse.

Klockrike firade vi bland annat Lasses 75 första år med "Om månen, finlandssvenskarna och alla de andra". 

Nu tänder vi ljus för att hylla dej.

Bild: Wikimedia Commons

Kön och begär på scenen

Ett seminarium om konstnärlig praktik, måndagen den 12.12.2016 på Wasa Teater.

Vilka kroppar är vi vana att se på scenen? Vilka historier berättas? Hur kan vi öka vår medvetenhet och bryta normerna kring kön och sexualitet i det praktiska teaterarbetet?

Nätverket för tillgänglighet på teatern arrangerar seminariet inom ramen för projektet Notera! Normkritisk teaterpraktik. Seminariets fokus ligger på hur normkritiskt tänkande kring sexuell identitet och könsidentitet kan inkluderas i det praktiska och konstnärliga teaterarbetet. Seminariet riktar sig i första hand till teaterarbetare och teaterstuderande. Programmet är på svenska, men deltagarna är välkomna att använda även finska, engelska och teckenspråk.

Anmälningar och tilläggsinformation hittar du på Duvteaterns webb.

Foto: Aura Linnapuomi


Aniara fyller år

Den tolfte oktober firar vi Aniara-dagen. Harry Martinsons Aniara - en revy om människan i tid och rum som utkom den 12 oktober 1956. Martinson fick Nobelpriset i litteratur 1974.

Klockriketeaterns första premiär var Kristin Olsonis bearbetning av Harry Martinsons Vägen till Klockrike, den 14 november 1991 - för 25 år sedan.

nu när vi upptäckt vad vårt rymdskepp är:
en liten blåsa i Guds andes glas
(Aniara, 1956)
 
Bild från Karl-Birger Blomdahls Aniara-opera i Stockholm 1959.

 

Noitavaino kommer!

Regissör Akse Pettersson, vad handlar Noitavaino om?

Marc Gassot i Noitavaino.

- Temat är gemenskap, säger regissören Akse Pettersson om den kommande produktionen Noitavaino (ung. häxjakt) som har premiär den 14 oktober.

Temat innefattar också en viktig konflikt som Pettersson och arbetsgruppen tar fasta på, hur går gemenskap ihop med individualism?

- Å ena sidan strävar vi människor efter att bilda gemenskaper men å andra sidan har vi ett starkt behov av att definiera oss själva och vara enskilda individer.

Temat återspeglas i arbetsmetoden

Noitavaino är en samproduktion mellan Teatteri Takomo och Klockriketeatern, där sammanlagt åtta skådespelare från de båda teatrarna kommer att stå på scenen. Produktionen är uppbyggd i samarbete med hela arbetsgruppen, scenerna har improviserats fram tillsammans. Vilket också återspeglar pjäsens tematik.

- Det är hälsosamt att sammanföra olika sorts teaterupplevelser och -erfarenheter, att försöka strida emot den homogenitet som lätt bildas i den egna gruppen, säger Pettersson.

Trots att arbetsgruppen inte är ute efter att ge några absoluta sanningar, eller ens försöka lösa några konkreta problem, hoppas Pettersson på att publiken får både varnande exempel på utanförskap och en större uppskattning av de fungerande gemenskaper de tillhör.

Grupperingarnas liknande mekanismer

Regissören Akse Pettersson kan också se att pjäsen drar vissa paralleller till det politiska klimatet i Finland. Diskussionerna där dödsmisshandeln på Elielplatsen har kopplats med dödsmisshandeln i Otanmäki ser han som problematisk, men själva mekanismen är inte särskilt långsökt.

- Hur skulle någon inte koppla ihop de här händelserna i den värld vi lever i? I båda lägren finns det folk som gläds över de hårda bevis vi nu fått att det inte kan fortgå det här viset, man har sagt "vi har länge vetat att någon ännu kommer att dö". Jag ser inte den stora skillnaden i gruppernas tankemekanism och ännu svårare är det att se hur grupperingarna ska kunna förstå varandra. Det hela bygger på en förenkling gjord för att stärka den egna grupperingens känsla av sammanhörighet.

Den strukturella förändringen börjar på individplan

De här mekanismerna i olika grupperingar och gemenskaper vill Pettersson komma åt i Noitavaino. Själv tror han att problemet i vårt samhälle är något mycket större än det vi kan komma åt genom att förbjuda vissa grupper.

- Det borde ske en djupare förändring. Jag är en sådan hippie att jag tror att förändringen måste ske inifrån. Men jag har använt stora delar av mitt liv att få till en sådan förändring, och inte så mycket har hänt. Jag har blivit lite desillusionerad, och det finns en sorg i att det är så hemskt svårt att göra strukturella förändringar.

När det pratas om gemenskap och att hamna utanför, går tankarna osökt till mobbning. Att frysa ut någon till en annans fördel är en vanlig mekanism i olika gemenskaper.

- Ja, det är ju i slutändan mobbning det handlar om, säger Pettersson.

Takomos och Klockrikes samproduktion Noitavaino har premiär 14.10 på Takomos scen på Fredriksgatan 18 i Helsingfors. Pjäsen spelas fram till den 30 november.

www.facebook.com/noitavaino/ www.teatteritakomo.fi www.klockrike.fi

NOITAVAINO

Föreställningar:

Oktober 14 | 19 | 20 | 21| 26 | 27 | 28
November 1 | 2 | 4 | 5 | 8 | 9 | 11 | 15 | 16 | 18 | 19 | 22 | 23 | 24 | 25 | 29 | 30

Alla föreställningar kl 19.00.
Föreställningsspråk: Flerspråkig, huvudsakligen finska.

Regi: Akse Pettersson
Musik: Matti Raita
Scen- och ljusplanering: Mikko Hynninen
Kostym: Paula Koivunen
På scenen: Carl Alm, Marc Gassot, Niina Hosiasluoma, Ella Lahdenmäki, Hanna Raiskinmäki, Matti Raita, Jukka Ruotsalainen och Eeva Soivio
Produktion: Teatteri Takomo och Klockriketeatern

Biljetter 28/14€ www.tiketti.fi

Akse Pettersson undersöker gemenskap i gränsöverskridande projekt

I höst slår Teatteri Takomo och Klockriketeatern ihop sig i den flerspråkiga föreställningen Noitavaino. Två små teatrars insatser blir mer än ett plus ett när åtta skådespelare äntrar scenen.

Språk och sinnen när skådespelarna möts på Takomos scen. På scenen blir den enskilda personen del av en grupp, det individuella byts mot gemenskap.

Vi lever i en individualistisk tid, trots att det pratas allt mer om gemenskap. Alla har vi också ett behov att höra någonstans, att bli sedda, hörda och ledda. Utanförskapet känns skrämmande.

Nu frågar vi oss: hurudan gemenskap vill vi tillhöra? Och får vi välja själva? I oktober kommer Noitavaino att ta tag i de här frågorna.

Premiär 14.10 på Teatteri Takomo, Fredriksgatan 18, 00120 Helsingfors.
Föreställningar:
19.10 20.10 21.10 26.10 27.10 28.10 1.11 2.11 4.11 5.11 8.11 9.11 11.11 15.11 16.11 18.11 19.11 22.11 23.11 24.11 25.11 29.11 30.11


Alla föreställningar kl 19.00.
Föreställningsspråk: Flerspråkig, huvudsakligen finska.

Biljetterna via Tiketti - 28/14 €.

 

Regi: Akse Pettersson
Ljud: Matti Raita
Scenografi och ljus: Mikko Hynninen
Kostym: Paula Koivunen
På scenen: Carl Alm, Marc Gassot, Niina Hosiasluoma, Ella Lahdenmäki, Hanna Raiskinmäki, Matti Raita, Jukka Ruotsalainen och Eeva Soivio.


Play Rape spelar på OFF Europa-festivalen i Tyskland

Klockrikes och Anna Paavilainens rosade monolog Play Rape spelar två föreställningar under OFF Europa-festivalen i Leipzig och Dresden. Årets festivaltema är Sehnsucht Suomi.

Tidigare i år har Play Rape spelat tre gånger på Nationalteatern, på Hangö Teaterträff, på Meidän Festivaali och under Tammerfors teatersommar.

Play Rape spelas på både finska och svenska.

Text, regi och framförd av: Anna Paavilainen
Översättning till svenska: Alma Pöysti


3 Musketeers - East of Vienna portförbjuden

Baltic House-festivalen ville ändra på innehållet - när Klockriketeatern inte gick med på det drogs inbjudan tillbaka. – Plötsligt handlade det om yttrandefrihet och självcensur, säger teaterchef Dan Henriksson.

 


Foto: Laura Karén // Från föreställningen 3 Musketeers - east of Vienna.

 

Klockriketeaterns och Ģertrūdes ielas teātris´ prisbelönta samproduktion 3 Musketeers - East of Vienna fick i april en inbjudan till den internationella teaterfestivalen Baltic House i S:t Petersburg. 

I juli visade det sig att festivalen och de producerande teatrarna inte kunde enas om en detalj i föreställningen. Slutresultatet blev att festivalen drog tillbaka inbjudan. Föreställningen ingår därmed inte i Baltic House-festivalens program 2016.

–  Vi filmade Majdan-aktivister i Odessa och bland deras material fanns en affisch med en politisk karikatyr av Vladimir Putin försedd med Hitler-mustasch. Det var en helt stillsam demonstration, mera som en info-stand, berättar Klockriketeaterns chef Dan Henriksson. 

Videon är en del av det dokumentära material som är grunden för hela föreställningen. I oktober 2015 gjorde det konstnärliga teamet en två veckor lång researchresa genom östra delarna av Europa, från Wien till Kiev.

– I föreställningen, som räcker knappt två timmar, ser publiken affischen under cirka 15 sekunder, medan demonstranterna i Odessa talar om läget i Ukraina, om korruption och "gänget i Kiev". Affischen var tydligen för provocerande enligt festivalarrangörerna, beklagar Henriksson.

Ett tidsdokument om läget i Östeuropa

3 Musketeers  - East of Vienna handlar om läget i Europa hösten och vintern 2015-16. Hufvudstadsbladet recenserade föreställningen som "[ett] fantastiskt tidsdokument" och "en underhållande, smart slingrande resa genom motsättningarnas Europa" (Isabella Rothberg, Hbl 3.4.2016).

– I föreställningen nämns Ryssland bara i förbifarten. Det finns bara några korta kommentarer om Rysslands roll i Moldavien-krisen - och så den här Putin-affischen, förklarar Henriksson.

– Ryssland är i en fas av stor osäkerhet, oföutsägbarheten och angiverier skapar helt befogade rädslor - konsekvenserna kan vara dramatiska. Vårt produktionsteam ville inte ändra på innehållet för att stöda tendensen. Priset blev att den - enligt Rysslandskännare jag talat med - viktiga föreställningen inte spelar i S:t Petersburg i oktober. Mycket beklagligt på alla sätt. Men det handlar sist och slutligen om yttrandefrihet, tycker teaterchefen.


Klockriketeatern & Ģertrūdes ielas teātris vann Antonia-priset på Hangö teaterträff

"Vinnaren av årets Antonia-pris är:

Klockriketeatern & Ģertrūdes ielas teātris / 3 Musketeers - East of Vienna
Antonia-priset går till 3 Musketeers – East of Vienna för att den tar oss genom en resa i tid och rum genom Europa i kris. Föreställningen är aktuell, konstnärligt modig och intelligent och den litar på publiken.
Föreställningen är samtidigt rolig, klumpig och politiskt inkorrekt på ett intelligent sätt som bevisar att skrattet är den kortaste vägen till tanke och insikt. Föreställningen har regisserats av Valters Sīlis och är ett finländskt-lettiskt samarbete. Föreställningen tar sats i klassiskt europeiskt allmängods – de tre musketörerna – som ger sig ut i ett nytt Europa som vi har svårt att förhålla oss till.

Syftet med Antonia-priset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Sedan priset instiftades 2006 har juryn bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff år 1991 och är ordförande för Hangö Teaterträff r.f.

Detta år har juryn bestått av Tom Lindblom, Marianne Möller, Harriet Sevelius och Maya Tångeberg, som alla har erfarenhet av teaterpedagogik. Marianne Möller har fungerat som juryns ordförande. Jurymedlemmarna har under spelåret 2015-2016 sammantaget sett över 40 föreställningar som på ett eller annat sätt kan betecknas som finlandssvenska och juryn konstaterar att spelåret har haft en stor variation av föreställningar inom alla genrer, allt från nytolkningar av klassiker till ny dramatik."


Klockriketeatern och Teatteri Takomo presenterar:

I höst. En ny produktion av Akse Pettersson. Boka den 14 oktober 2016, då är det storslagen premiär på Teatteri Takomo.

I arbetsgruppen: Mikko Hynninen, Carl Alm, Marc Gassot, Niina Hosiasluoma, Ella Lahdenmäki, Hanna Raiskinmäki, Matti Raita, Jukka Ruotsalainen och Eeva Soivio.

Vi ses på Takomo i oktober!

 

Mera information
Dan Henriksson, Klockriketeatern
040 7033008

Sara Nyberg, Takomo
040 7589694


FYRA SISTA - 3 Musketeers East of Vienna

HBL: 

"3 Musketeers – East of Vienna är en hejdlöst rolig, slingrande smart föreställning om motsättningarna i Europa."

Yle:

"3 musketeers – East of Vienna förenar avväpnande tönthumor med en skärpt analys av tidsandan."

Den gonzojournalistiska road movie-föreställningen 3 Musketeers East of Vienna spelas ännu fyra gånger i Helsingfors, den 25, 26, 27 och 28 april på Presseriet i Södervik i samarbete med Mad House Helsinki.

3 Musketeers - East of Vienna har beskrivits som en fantastisk och smart show, som inte skriver en på näsan. Hufvudstadsbladet skriver att 3 Musketeers – East of Vienna är ett “fantastiskt tidsdokument” och “en hejdlöst rolig, slingrande smart föreställning om motsättningarna i Europa”.

3 Musketeers - East of Vienna är Klockriketeaterns samproduktion med lettiska Gertrudes ielas teatris. I maj åker föreställningen vidare till Riga (11-14.5) och Tallinn (17-18.5). I juni ses musketörerna under Hangö Teaterträff.

Föreställningen går på engelska, med enstaka inslag av svenska och finska.


Den Där Fjärde på Lilla Villan

Är du också anhörig?

Då gäller Den där fjärde i all synnerhet dig.
Den där fjärde är en pappas berättelse, om att vara anhörig, om att vara pappa till ett barn med cancer och den spelas på Lilla Villan i Nickby i Sibbo den 16 april klockan 15.

Klockriketeaterns föreställning Den där fjärde visades senast för en slutsåld publik på Södervik i Helsingfors den 7 april. Carl Alm gjorde då föreställningen på finska - Joka neljäs. Efteråt fördes en diskussion om livet och om cancer med bland andra minister Elisabeth Rehn och professor Heikki Joensuu, som är chef för cancerkliniken vid HUCS, i panelen. Både panelen och publiken tyckte att föreställningen på ett inkännande sätt speglar sjukdomens och familjens olika faser.

Intäkterna från välgörenhetsföreställningen (2000 euro) gick till Syöpäklinikan Tukijat r.y. - som arbetar för att skapa en bättre miljö för patienter och personal på cancerkliniken vid HUCS. Stödföreningen grundades av Elisabeth Rehn år 2002.

Den där fjärde hade premiär på Klockriketeatern i september 2015 och har redan före det spelats på Wasa Teater och i Österbotten. Pjäsen har fått en stor genomslagskraft och publiken har bland annat uppskattat den ärliga tonen.

Monologen behandlar både sorgen och glädjen, det som är vardagen när en familjemedlem insjuknar i en allvarlig sjukdom. Den där fjärde är en pappas berättelse om sorg, frustration, skam och om glädjeämnen i livet.

DEN DÄR FJÄRDE

Text: Benny Haag | Regi: Ann-Luise Bertell | På scenen: Carl Alm | Produktion: Klockriketeatern

Lilla Villan i Nickby, lördagen den 16 april, klockan 15.
Biljetter: Telefon 044-755 1001 | Mail: liput @ lillavillan.fi,

Pris: 20/15 euro


Klockriketeaterns årsmöte 19.4.2016

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

Klockriketeatern r.f. håller årsmöte tisdagen den 19 april 2016 kl. 17 på Holmnäsgatan 8 D, Helsingfors. Stadgeenliga ärenden. Välkommen!

Med tanke på serveringen vänligen anmäl dig på 0400 153 791 eller klockrike (at) klockrike.fi - senast den 18.4.


3 Musketeers – East of Vienna

De tre musketörerna ger sig ut på upptäcktsresa genom östra Europa. De möter gränsvakterna, politikerna, aktivisterna och flyktingarna. De träffar tiggare och affärsmän. De är soldater, handlingens män på jakt efter ett ädelt uppdrag. Men vad lönar det sig att slåss för numera?

En för alla och alla för en!

Från 2:a April 2016 på Mad House Helsinki

Klockriketeatern (FIN) & Ģertrūdes ielas teātris (LV)

3 MUSKETEERS - East of Vienna pressbilder här


Teaterns nya vindar

Det nya året har börjat i förändringens tecken på Klockriketeatern, då dörrarna till Dianascenen stängdes för sista gången efter teaterns nästan 17-åriga historia på Skillnadsgatan. Nu är Klockrike en riktig nomadteater utan fast scen - en ny era är här!

För tillfället renoveras teaterns nya kontorsutrymmen på Broholmen i Helsingfors, samtidigt som förberedelserna för årets föreställningar är i full gång. Det blir både mångsididigt och flerspråkigt med olika spännande evenemang.

Lördagen den 6 februari är det finskspråkig urpremiär på Benny Haags pjäs JOKA NELJÄS (DEN DÄR FJÄRDE). Carl Alms monologföreställning är en gripande berättelse om en pappa vars son insjuknar i cancer. Urpremiären äger rum i Lilla Villan i Sibbo, varefter föreställningen turnerar runt om i Finland. Du kan också beställa föreställningen till din lokala teater eller till valfritt evenemang.

Årets internationella storproduktion på Klockrike är 3 MUSKETEERS - EAST OF VIENNA, som får sin finlandspremiär den 2 april på Tiivistämö i Södervik i Helsingfors. Den finsk-lettiska samproduktionen är inspirerad av Dumas klassiker och kombinerar gångna tiders upptäcktsresor med politisk dokumentärteater och absurd situationskomedi vid Europas östgränser - bland annat. Vad ska man tänka om detta? För att inte tala om läget i Europa för tillfället? Kom till Södervik och bege dig på en oförglömlig resa med musketörerna!

3 Musketeers - East of Vienna: Köp dina biljetter här!

 

 

Anna Paavilainens PLAY RAPE
är nu Klockriketeaterns produktion

Två föreställningar på Nationalteaterns stora scen den 20 mars 2016

Anna Paavilainens omtalade monolog PLAY RAPE spelades senast under två utsålda föreställningar på Klockrike Diana i november, då i samarbete med festivalen Baltic Circle. Föreställningen hyllades i både finsk- och svenskspråkiga medier.

Från början av år 2016 är PLAY RAPE Klockriketeaterns produktion. I praktiken betyder det att att Klockrike svarar för försäljning, marknadsföring och gästspel tillsammans med Anna Paavilainen. Pjäsen översätts även till svenska under våren - målet är att spela i Sverige.

PLAY RAPE är en skarp monolog på en timme, som behandlar problematiken med scenvåldtäkter i 2000-talets Finland. Det är en berättelse om en kvinna som tröttnade på all förnedring och ville göra saker på sitt eget sätt. Skådespelaren Anna Paavilainen har skrivit manus och regisserat föreställningen - och står själv på scenen.

Texten baserar sig på Paavilainens personliga erfarenheter av det finska teaterfältet, men den lyckas borra sig djupare än det individuella planet och ta fasta på samhälleliga maktstrukturer och jämställdhetsfrågor. Vem är det som bestämmer och vem har sist och slutligen makten och ansvaret?

Det första gästspelet med PLAY RAPE sker på Nationalteaterns stora scen den 20 mars, med två föreställningar, kl. 16 och kl. 20. Biljetterna släpps den 12.1.2016, via Finlands Nationalteater.

PLAY RAPE har redan flera inbjudningar till inhemska festivaler i år, men målet är också att turnera utomlands. Monologen kan vid behov textas till engelska.

Den svenskspråkiga översättningen
blir klar under år 2016.

 

#VägenRevisited

"Att få konst som frukost! ... tusen tack för en underbart skön morgon"
"Sevärd! Nej, ursäkta: Hörvärd. Alltså läsvärd. Nej, upplevelsevärd.
Värd att finnas i, menade jag"

Ljudinstallationen inspirerad av Harry Martinsons luffarberättelse Vägen till Klockrike, skapad av Matti Raita, fortsätter ännu fram till 18.12. Den teatrala ljudvärlden är öppen för en person åt gången, varje morgon mellan 7 och 10. Boka plats här!


Diana Requiem närmar sig sitt slut

Inkommande veckoslut gör vi två historiska tillbakablickar.
På lördag kl. 15 framförs en iscensatt läsning av Kristin Olsonis dramatisering av Harry Martinsons prisade roman VÄGEN TILL KLOCKRIKE - den första pjäs som teatern uppförde och som gav den sitt namn.

Söndag kl. 13 presenterar vi SKYFALL av Anders Larsson, den första pjäs som någonsin sattes upp på Dianascenen. Läsningen presenteras och framförs av ursprungsensemblen, dvs Teaterhögskolans årskurs 1988.


DEN DÄR FJÄRDE - en pappas berättelse

En ärlig pjäs om sorg och cancer i familjen.

"Ibland stannar tiden. Ibland vet vi vad livets mening är."

Text: Benny Haag | Regi: Ann-Luise Bertell | Med: Carl Alm

* Klockrike Diana (kl. 19) | Nov: 25 | 26 | Dec: 1 | 5 (kl. 14) | 7 | 8 | 14
* Gästspel - Almska huset i Lovisa, lördag 28.11 (kl. 15)

 Biljetter och info: 0400 153 791 | klockrike(at)klockrike.fi

 

Susanna Sonninen:  Överlevnadshandbok för unga cancerpatienter


Noora Dadu - årets unga skådespelare i Finland 2015. Klockrike & Three Musketeers gratulerar!

HS 17.11.: Nuori näyttelijä 2015 -palkinto Noora Dadulle

 0400 153 791 | klockrike(at)klockrike.fi

Article

Noitavaino kommer!

Regissör Akse Pettersson, vad handlar Noitavaino om?Läs mera »
klockrike teatern
Publicerad 03.10.2016 kl. 08:13

Tankar under ett svårt oväder

Dethär försöket handlar om konstens och bildningens betydelse - och lite om politik och nästan inte alls om pengar. Och om min pappas död för femtio år sedan. Läs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 06.02.2015 kl. 20:55

Den ryska teaterns nya generationer

HBL 17.4.2014 De gamla mästarna står fortfarande i fokus när Rysslands största teaterfestival går av stapeln. Men både inom och utanför de anrika institutionerna dyker nya namn och perspektiv upp. Dan Henriksson, chef för Klockriketeatern, rapporterar från årets upplaga av Gyllene masken.Läs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 23.04.2014 kl. 15:48

Ny kulturpolitik i Ryssland?

HBL 10.4: Dan Henriksson, chef för finlandssvenska Klockriketeatern, besökte Ryssland i samband med teaterfestivalen Gyllene Masken. Han möttes av ett splittrat kulturfält och en ny kulturstrategi som är i görningen.Läs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 11.04.2014 kl. 14:53

Skådespelaren MARTIN KURTÉN (1935-2013) - - KLOCKRIKETEATERN hedrar sin grundare -

Skådespelaren, professor Martin Kurtén avled den 27 november 2013 efter en långvarig och tapper kamp mot sjukdom. Klockriketeatern sörjer med hans familj, vi sörjer över att en av teaterns grundare och en trogen stöttepelare är borta.Läs mera »
Klockriketeatern
Publicerad 30.11.2013 kl. 15:31

Om konstens helande kraft

Det tutas ut att kulturen är i kris, boken i kris, tidningen och teatern i kris. Låt mej nu skilja på diskussion om kultur och konst. Kulturen är bred och allt inbjudande. Konsten är specifik, detaljerad och konkret, subjektiv och ifrågasättande.Läs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 18.10.2013 kl. 10:47

Varför Beckett?

Jag går omkring och förbereder mig på när frågan skall komma. För naturligtvis kommer den. Varför Beckett? Varför nu? Naturligtvis bör frågan komma. Och naturligtvis bör jag ha ett svar.Läs mera »
Jesper Karlsson
Publicerad 29.09.2013 kl. 23:08

Utanförskapets nationalmuseum

Ett skyltfönster med människor som befinner sig i samhällsbyggets periferi. Så beskriver regissören Erik Söderblom Viirus och Klockriketeraterns första samarbete – pjäsen Oskuld. Text Ida HenrikssonLäs mera »
Ida Henriksson
Publicerad 14.12.2012 kl. 11:30

Om att bygga en katedral - eller hur det hela kom sig

Morbror Vanja, från då till nu, av teaterchef Dan HenrikssonLäs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 23.11.2011 kl. 16:42

SOLEN I PROMETHEUS BLICK

Andriy Zholdak om kärleken till Skådespelaren, av Dan Henriksson, teaterchefLäs mera »
Dan Henriksson
Publicerad 31.08.2011 kl. 16:00