JULIUS CAESAR

Vierailu Åbo Svenska Teaternissa

29.4.2023 kl. 18

Ohjaus: Carl Alm
Dramaturgia: Per Ehrström
Lavastus: Milla Martikainen
Puvustus: Liisa Pesonen
Ääni & musiikki: Kristian Ekholm
Valo: Matti Raita
Näyttämöllä: Wilhelm Grotenfelt, Tuuli Heinonen, Paul Holländer, Johanna af Schultén, Sanna Stellan

MEDIA

Shakespeares klassiker Julius Caesar sätts upp för första gången på över 60 år svenska i Finland – "Vi har aldrig slutat vara romare" Svenska Yle 11.11.2020

Shakespeares klassiker Julius Caesar sätts upp för första gången på över 60 år svenska i Finland Yle Vega 11.11.2020

Maktbegär och maktstrukturer i fokus när Julius Caesar intar scenen Tv-nytt 11.11.2020 (22'40)

"Make Rome Great Again" – många teatrar har sett likheterna mellan Julius Caesar och Donald Trump, men i Klockrikes uppsättning får publiken lägga pusslet själv HBL 11.11.2020

Trump murhattiin amerikkalaisella teatterilavalla, jotta voitaisiin näyttää, millainen kaaos siitä syntyy: Nyt Shakespeare-klassikon suomalaiset tekijät sanovat, että ”kaikki on jo ylitetty tosielämässä” HS 12.11.2020

ARVIOT

Johanna af Schultén är kvällens hjälte – gör Shakespeare till sin i kropp och själ HBL 15.11.2020

Karnevalistisk Caesar når inte ända fram Östnyland 17.11.2020

Julius Caesar är Shakespeare som skruvad happening Svenska Yle 17.11.2020

The Julius Caesar Show – kuka siivoaa jäljet? Hanna Helavuori 26.11.2020

Julius Caesarin poliittinen tragedia kääntyy farssiksi, jossa verilöylyjen jäljet jäävät työläisten ja orjien siivottaviksi HS 9.9.2021

Julius Caesar

Antiikin alkuperäiset setäselittäjät ovat täällä taas,
nyt myös suomeksi! Brutuksen roolissa Sanna Stellan

Toteutetaan yhteistyössä Sirius Teaternin kanssa
 


Caesar on voittanut sodan Pompeiusta vastaan ja palaa voittokulkueessa Roomaan. Yhtäkkiä Caesarin lähin mies Brutus poistuu saattueesta. Brutuksen ystävä Cassius näkee tilaisuutensa tulleen; hän yrittää vakuuttaa Brutuksen siitä, että Caesarin kruunaminen kuninkaaksi pitää estää hinnalla millä hyvänsä.

Juhlivan kansan keskuudessa alkaa levitä huhu, jonka mukaan Caesar on kieltäytynyt kruunusta. Samana yönä puhkeaa raju myrsky, ja Cassius kulkee yön pimeydessä puhuen ihmisiä puolelleen Caesaria vastaan. Kaikki tietävät, että Caesarin voi syrjäyttää yhdellä ainoalla tavalla: surmaamalla hänet. Brutus on viimeinen, joka kapinallisten on vielä voitettava puolelleen…

Julius Caesar on yksi William Shakespearen tunnetuimpia, mutta Suomessa varsin harvoin esitettyjä teoksia. Klockriketeaternin ja Sirius Teaternin yhteistyönä toteuttama esitys pysyy uskollisena sekä Shakespearen tekstille että kielelle, mutta näyttää herkullisesti karnevalisoiden, kuinka ajankohtainen klassikkonäytelmä on myös nykypäivänä.

Julius Caesar ravistelee patriarkaalista maailmanjärjestystä ja mekanismeja, jotka saavat ihmisen mieluummin aloittamaan sodan kuin myöntämään olevansa väärässä. Esitys on sekä teatterin lukemattomia mahdollisuuksia hyödyntävä groteski ilottelu että vallan, maskuliinisuuden ja kunnian käsitteitä eri perspektiiveistä lähestyvä syvällinen pohdiskelu. Tragedia, komedia, runomittainen silosäe ja glittertoogien säihke yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. 

Monitaiteisen esityksen visuaalinen maailma ja absurdi huumori liikkuvat monella eri tasolla ja aikakaudella, tarjoten katsojalle lukuisia eri samaistumispintoja.

Historiallisia tapahtumia seurataan monen eri henkilön näkökulmasta. Jokainen päähenkilö tuo oman lisänsä yhä syvenevään katastrofiin, eikä kukaan heistä pysty katkaisemaan tapahtumien kierrettä.

Antiikin omaa ääntänsä rakastavat miesselittäjät tuodaan esityksessä näyttämölle lukuisten, keskenään ristiriitaisten elementtien kautta. Mikään rakenne ei ole ikuinen, ellemme itse niin päätä.

KÄSIOHJELMA


AIKAISEMMAT ESITYKSET

2023

Ruotsiksi
La 29.4.2023 klo 18, Åbo Svenska Teater

2021

RUOTSIKSI
to 26.8.
pe 27.8.
la 28.8.
ti 31.8.
to 2.9.
pe 3.9.

SUOMEKSI
ke 8.9.
to 9.9.
pe 10.9.

Kaikki esitykset klo. 19

2020

Ensi-ilta 13. marraskuuta 2020
Teatteritalo Universumissa

Esityskieli: ruotsi

Marraskuu 13 | 16 | 17 (kaikki loppuunmyyty) | 18 (peruttu) | 19 | 20 (loppuunmmyydyt) | 26 (2 esitystä) | 27 | 28 (kaikki peruttu)

Joulukuu 1 | 2 (2 esitystä) | 5 | 9 | 10 | 12 | 15 | 16 | 18 | 19 (kaikki peruttu)

Kaikki peruutukset johtuen koronapandemiasta ja siihen liittyvistä rajoituksista

ET TU, BRUTE?

Rooman historia ja sen henkilöhahmot kuuluivat Shakespearen aikalaisten yleistietämykseen. Runoilija ja klassillisiin kieliin erikoistunut Shakespeare-tutkija Niko Suominen valottaa taustoittavassa kirjoituksessaan Julius Caesarin tragediaa nykykatsojille. 

LUE TEKSTI TÄSTĨ

Ei tulevia tapahtumia