JUONITUOTANTOMATERIAALITMEDIA

 

ANIARA: ajan ja tilan fragmentteja
 

"Aniaran esittäminen Alminsalissa on merkittävä tapaus
– Helsingin Sanomat

Kokonaisuutena teos koskettaa syvästi ja sen näyttämöilmaisu on hyvin harkittua ja vahvaa."
 – Jussi Mattila, Savon Sanomat

"the Crossing, a choir devoted to new music that makes some of the prettiest sounds you’ll ever hear."
– The New York Times

"Aniara is a bewitching musical rendition of the message of doom." 
– Philly Life and Culture

"enigmatic, melismatic, and visually stunning"
– Broad Street Review

We came from Earth, from Maa,
the jewel in our solar system, 
the only orb where Life obtained
a land of milk and honey

Klockriketeaternin ja moninkertaisesti Grammy-palkitun yhdysvaltalaiskuoron The Crossingin musiikkiteos Aniara: fragments of time and space saa syyskuussa Suomen ensi-iltansa Kansallisoopperassa.

Läpisävelletty, visuaalisesti häkellyttävä teos Aniara: fragments of time and space vie yleisön avaruusmatkalle ihmisyyden äärelle, matkalle ikuisuuteen tuhoamaltaan planeetalta. Dystooppisesta sisällöstään huolimatta Aniara on hengästyttävän kaunis, kaikilla osa-alueillaan täydellisyyttä hipova kokonaistaideteos.

Yhdysvaltalaissäveltäjä Robert Maggion sävellysteos tuo Suomen kansallisoopperan Alminsalin näyttämölle sekä taivaallisen kaunista uutta musiikkia että joukon eri taidelajien virtuoosimaisia taitajia; muun muassa huikean 16-henkisen kamarikuoron, ja voimakkaan fyysistä Peking-oopperaa. Esityksen ohjaa Klockriketeaternin johtaja Dan Henriksson, joka myös vastaa libretosta.

Kokonaisvaltaisena näyttämöteoksena toteutettu sävellysteos perustuu ruotsalaisen Harry Martinsonin klassikkoteokseen Aniara. Katsaus ihmiseen ajassa ja tilassa. Teos sukeltaa syvälle Nobel-palkitun kirjailijan runolliseen universumiin ja tutkii alkuperäisteoksen hengessä ihmisen vapautta, vastuuta ja ristiriitaista rakkautta sekä toisiamme että omaa kotiplaneettaamme kohtaan.

Aniara sai maailman ensi-iltansa ensimmäisenä suomalaisena teatteriensi-iltana Philadelphiassa, jossa se sai loistavan vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Heinäkuussa Aniara nähtiin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla Koorbiennaaleilla Hollannissa.

 

MUSIIKKI: Robert Maggio (USA)
LIBRETTO & OHJAUS: Dan Henriksson (FIN)
KUORONJOHTO: Donald Nally (USA)
PUVUSTUS: Erika Turunen (FIN)
LAVASTUS: Joonas Tikkanen (FIN)
ÄÄNISUUNNITTELU: Paul Vazquez (USA)
KOREOGRAFIA: Antti Silvennoinen (FIN)

NÄYTTÄMÖLLÄ: Karen Blanchard, Rebecca Myers, Rebecca Siler, Katy Avery, Joanna Gates, Maren Montalbano, Rebecca Oehlers, Elisa Sutherland, Steven Bradshaw, Micah Dingler, Michael Jones, James Reese, Elijah Blaisdell, Dimitri German, Steven Hyder & Daniel Schwartz (The Crossing), Matti Raita & Carl Alm (Klockriketeatern), Antti Silvennoinen (Wusheng Company) sekä neljä muusikkoa.

KÄSIOHJELMA

Tutustu Aniaran omiin kotisivuihin tästä!

Juoni
 

Eletään aikaa kaukana tulevaisuudessa, uuden jääkauden jälkeen. Ihmiskunta on kehittänyt teknisen osaamisensa huippuunsa. Planeettojen välisistä lennoista on tullut arkipäivää, mutta välinpitämättömyys ja julmuus rehottavat. Maapallo on pahoin saastunut ydinsodan takia ja ihmiset pakenevat lähiplaneetoille, Venukseen ja Marsiin. Aniara-niminen ylellinen avaruusalus kuljettaa 8000 ihmistä kohti Marsia, mutta törmää matkalla meteoriittiin. Alus ajautuu pois kurssiltaan ja syöksyy huimaa vauhtia ulos Aurinkokunnasta. Aniaran kyydissä matkustavien ihmisten kohtalona on joutua ikuiselle matkalle kohti Lyyran tähdistöä.

Ponnisteluista huolimatta Aniaraa ei saada palautettua oikealle reitilleen ja vähitellen aluksen matkustajat sopeutuvat uuteen tilanteeseen, kukin omalla tavallaan. Epätoivoa lievitetään perustamalla erilaisia kultteja. Ihmisyys näyttää niin syvän inhimilliset kuin raadollisetkin puolensa. Aniaran lipuessa halki avaruuden on aikaa myös suurille filosofisille kysymyksille. Keskeisessä roolissa on eräänlainen tekoälyolento Miima, joka välittää kuvia Maasta ja antaa ihmisille lohtua. Miimaa palvotaan – kunnes ratkaiseva käänne saa tilanteen muuttumaan. Sekä Miima että koko Aniara-yhteisö ajautuvat kohti lopullista tuhoaan.

Tuotanto 


Helsinkiläisen Klockriketeaternin ja philadelphialaisen The Crossing -kuoron yhteistuotanto saa ensi-iltansa Philadelphiassa 20. kesäkuuta 2019. Kriitikkojen ylistämä, moninkertaisesti palkittu ammattikuoro The Crossing tunnetaan taiteellisesti ennakkoluulottomasta asenteestaan ja tinkimättömästä laadustaan. The Crossing kiertää paljon Yhdysvalloissa; vuonna 2019 esiintymisiä on mm. Lincoln Centerissä, New Yorkissa, ja Walt Disney Music Hallissa, Los Angelesissa. Aniara: Fragments of Time and Space on kuoron ensiesiintyminen Suomessa.

Tuotannossa on mukana myös Peking-oopperaan erikoistunut suomalaisryhmä Wusheng Company, jonka perustaja ja taiteellinen johtaja Antti Silvennoinen on luonut Aniaran koreografian ja esiintyy itse teoksessa. Runomuotoiseen tieteiskertomukseen pohjaava, kirkkaana ja kuulaana soiva sävellysteos vaatii myös kuvallisesti poikkeukselliset puitteet. Näyttämön visuaalisesta ilmeestä moniulotteisine videoprojisointeineen vastaa Joonas Tikkanen ja pukusuunnittelusta alan tunnetuimpiin kotimaisiin nimiin kuuluva Erika Turunen.

Lue lisää Aniaran taiteellisesta työryhmästä!

 

Materiaalit

Tekoäly Aniarassa
 

The inventor was himself completely dumbstruck 
the day he found that one half of the mima he had invented -
lay beyond analysis
That the mima had invented half herself

Harry Martinsonin vuonna 1956 kirjoittamassa Aniarassa esiintyy eräänlainen koneäly Miima, joka projisoi aluksessa matkaaville muistoja maailmasta ennen tuhoa. Aniara: fragments of time and space -teoksen libbretisti ja ohjaaja Dan Henriksson keskustelee Martinsonin luoman tekoälyn pohjalta Professori Timo Honkelan kanssa tekoälyn mahdollisuuksista toimia rauhan välittäjänä. 

Honkela on hahmotellut teoksessaan Rauhankone - Tekoälytutkijan testamentti, miten tekoäly, koneoppiminen ja muut kehitettävät teknologiset menetelmät voisivat auttaa ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Voisiko tekoäly lisätä ihmisten välistä ymmärrystä ja edistää oikeudenmukaisuutta?

 

Tai kuuntele koko keskustelu podcastina:

 

Media
 

Pressikuvamme löytyvät Flickristä

"Aniara imponerar med stor konstnärlig bred" - Egil Green, Östnyland, 20.9.2019

"En toppkör är is stan" - Wilhelm Kvist, HBL, 19.9.2019

"En skärva av mänskligheten färdas ut i tomma intet" - Lasse Garoff, Svenska YLE, 19.9.2019

"Aniara-musiikkiteos peilaa meidänkin aikaamme" - Jussi Mattila, Savon Sanomat, 18.9.2019

"Klockriketeaternin Aniara ei taivu genremäärittelyihin, mutta kuulemisen arvoinen se joka tapauksessa on" - Liisamaija Hautsalo, Helsingin Sanomat, 18.9.2019

Muziek kan er minstens evenveel toe doen als politiek - Anna Vermeulen, De Standaard, 16.7.2019

America’s Most Astonishing Choir Hates Sounding Pretty - Zachary Woolfe, The New York Times, 19.6.2019

The bubble in the glass of God - Gail ObenrederBroad Street Review, 24.6.2019

The Crossing collaborates with Klockriketeatern, Wusheng Company, and Robert Maggio to create Aniara: fragments of time and space - Margaret DarbyPhilly Life and Culture, 6/19

Grammy-winning choir The Crossing premieres sci-fi theatrical performance - Peter Grimmins, WHYY, 20.6.2019

Vi hade tänkt en paradis för dem - Dan Henrikssonin essee, julkaistu HBL:ssä 13.1.2019


Kuvat: John C. Hawthorne 

ESITYKSET

Maailman ensi-ilta Philadelphiassa Yhdysvalloissa, 20. kesäkuuta 2019,
Helsingin ensi-ilta, 17. syyskuuta 2019

ti 17.9. | ke 18.9. | 
to 19.9. 
| pe 20.9. (kaikki klo 19) | 
la 21.9.
(klo 14 & 19)

Teosesittely joka ilta klo 17:45, lauantaina myös klo 12:45

Kesto: 1t 30 min, ei väliaikaa

Alminsaliin ei ole esteetöntä pääsyä

NÄYTTÄMÖ

Suomen Kansallisooppera, Alminsali
Helsinginkatu 58, Helsinki

KIELI

englanti, synopsis suomeksi ja ruotsiksi

LIPUT

Normaali 42 € / Eläkeläiset 36 € / Opiskelijat & työttömät 24 €

oopperabaletti.fi
Puh: (09) 4030 2211 (ma-pe 10–18, la 12–18)

Pressiliput: idahenriks@gmail.com