Stina ja Ylva Ekblad nähdään syksyllä Klockriken tuotannossa

06.03.2017 klo 09:42
Tänä syksynä Klockriketeatern esittää kirjailija Susanne Ringellin uuden tekstin De langerhanska öarna.

Kuva: Frida Lönnroos

Näytelmä saa ensi-iltansa 27. syyskuuta Espoon Kaupunginteatterin Louhisalissa. Esitys nähdään kiertueella myös Wasa Teaterissa, Åbo Svenska Teaterissa, Kansallisteatterissa Helsingissä ja Tukholman Dramatenissa.

De langerhanska öarna on uutta suomenruotsalaista draamaa, jossa eksistentiaaliset kysymykset nousevat esiin. Näytelmä on kirjoitettu siskoksille Stina ja Ylva Ekbladille ja se saa suomenkieliset tekstitykset.

Näytelmäkirjailija Ringell kuvailee tarinaa leikkisäksi dystopiaksi. Tapaamme kaksi sisarusta hotellihuoneessa. Heillä on toisensa, mutta se näyttääkin olevan ainoa asia, mistä he voivat olla varmoja.

“Näytelmän kantavana aiheena on menetys, tarkoituksen ja kontekstin menetys. Sävy on runollinen, usein surumielinen, mutta myös assosiatiivinen ja epäkunnioittava annettuja totuuksia ja sääntöjä kohtaan.

Siskot eivät halua olla papukaijoja, he haluavat mieluummin vaihtaa ajatuksia kuin mielipiteitä, mieluummin puhua kuin pohtia. He taistelevat. He kaipaavat ja haluavat päästä pois.

Heidän kaipuussaan on jotakin tsehovilaista, johon näytelmässä myös viitataan – “Jos Vanja-enon korvaisi Tanja-tädillä se ei olisi nimirooli”, toinen siskoista sanoo kylmästi. Toinen taas arvelee, että hän olisi pikemminkin toiminnan nainen.

Eniten siskokset kuitenkin unelmoivat. Saaresta, mistä he tulivat ja luonnosta ajassa, jossa se vielä oli todellisuus ja todellista. Nyt heidät on amputoitu äidin kehosta. Siskokset tekevät parhaansa.”

De langerhanska öarna on sisäinen, runollinen draama, mutta sisäisen kamppailun voi nähdä myös poliittisena.

Näytelmän ohjaa Ulrika Bengts, jonka sarja Lola ylösalaisin nähtiin hiljattain televisiossa. Lavastus ja puvut ovat Karin Brännströmin kädenjälkeä ja musiikista vastaa Peter Hägerstrand. Valot suunnittelee Mari Agge ja tuottajana toimii Dan Henriksson.

De langerhanska öarna saa ensi-iltansa 27.9.2017 Espoon Kaupunginteatterin Louhisalissa.

Tuotanto toteutetaan yhteistyössä Klockriketeaternin ja Espoon Kaupunginteatterin, Wasa Teaterin, Åbo Svenska Teaterin, Suomen Kansallisteatterin ja Dramatenin kanssa.

 

Klockriketeatern: De langerhanska öarna

Teksti: Susanne Ringell
Käännös: Laura Ruohonen
Ohjaus: Ulrika Bengts
Lavastus: Katrin Brännström
Pukusuunnittelu: Linn Wara
Musiikki: Peter Hägerstrand
Valosuunnittelu: Mari Agge
Näyttämöllä: Stina Ekblad, Ylva Ekblad

Catariina Salo