Vuosaari paljastuu pian!

27.02.2017 klo 16:16
Vuotalossa on tapahtunut koko helmikuun ajan. Kolmen tahon voimin on pidetty työpajoja ja kaiveltu vuosaarelaisten muistoja syvältä sielun syövereistä Paljasta Vuosaaresi! -pop-up-olohuoneessa.

Psst Vuosaari -kollektiivi haluaa luoda yhteisötaidetta asukkaiden kanssa.

Klockriketeatern, KOM-teatteri ja Suomen valokuvataiteen museo, jotka yhdessä muodostavat Psst Vuosaari -kollektiivin, ovat jo vuoden työskennelleet vuosaarelaisten parissa Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -hankkeen alla. Työhön on jo kuulunut erilaisia projekteja paikallisten asukkaiden ja yhteisöjen kanssa, ja nyt saa vihdoin koko Vuosaari olla mukana osallistumassa yhteisen teoksen tekemiseen.

Kysymys kuuluukin: Mikä on sinun Vuosaaresi? Tämän kysymyksen äärelle Vuotalon galleriaan pystytettiin Paljasta Vuosaaresi! -pop-up -olohuone, jonne kaikki paikkakuntalaiset, ja miksei muutkin, ovat tervetulleita.

- On yhä voimaannuttavaa poiketa pihalla ja vaikka muistella talkkaria, joka kevätpäivänä kehui minua uurtaessani uomaa sulamisvesille. Valtavalla rinnetontilla myös piilopaikkoja riitti - sulkisinko taas silmäni ja laskisin sataan?, Vuosaaren entinen asukas Arto Marjomäki muistelee.

Vuosaaressa vietettynä aikana työryhmä on huomannut kuinka monimuotoinen Vuosaari on. Kävijöissä voi havaita tiettyä kotiseuturakkautta ja ylpeyttä omasta asuinalueesta, taustasta sekä Vuosaaressa vietetystä ajasta riippumatta.

- Vuonna -88 etsin asuntoa. Näytteessä ollut asunto oli Lokisaaren tiellä. Saavuin Punakivenpuistoon ja olin varma että muutan tänne, kertoo eräs asukas ystäväkirjassa, jota asukkaat ovat täyttäneet helmikuun aikana.

Pop-up -olohuoneessa on kohdattu todella ystävällisiä ja mukavia ihmisiä, jotka ovat auliisti kertoneet ajatuksiaan ja muistojaan. Luonto on lähellä asukkaiden sydämiä, minkä takia osa on ollut myös huolissaan siitä, mitä alueelle käy rakentamisen myötä. Vuosaarelaisten keskuudesta on noussut toive Taiteiden talosta ja muista tiloista, joissa voisi kokoontua ja harrastaa. Tällaisille asukkaiden yhteisille tiloille olisi selkeästi tarve.

- Meidän yhteistyömme Psst Vuosaarena tulee jatkumaan, joten mietimme vielä jatkokäyttöä työpajoissa syntyneille materiaaleille. Merkittävää on ollut kohtaamiset galleriassa: jos onnistumme pitämään yllä suhteita paikallisiin ja saamaan heidät kohtaamaan toisensa taiteen merkeissä, se on jo paljon, sanoo Julia Hovi työryhmästä.

Psst Vuosaaren toimintaa voi seurata Instagramissa, jossa esimerkiksi on julkaistu asukkaiden Vuotalolla luomia minuuttirunoja sekä piirtämiä kuvia. Instagramissa kollektiivi löytyy nimellä @psstvuosaari sekä Facebookissa sivuilla PsstVuosaari.

Paljasta Vuosaaresi -pop-up-olohuone 6.–28.2.2017, arkisin klo 13–18, Vuotalon galleriassa  (Mosaiikkitori 2).

Vuotalolla syntyneitä teoksia katsellaan Vuosaaren paljastus -illassa tiistaina 28.2., klo 17–18, jonne kaikki ovat tervetulleita ilman ennakkoilmoittautumista.

Lisätiedot:
Koordinaattori Julia Hovi
Kätketty Vuosaari -hanke/ Klockriketeatern
+358452774560, julia.h.k.hovi@gmail.com