Näyttelijä Mathilda Kruse

Näyttelijä Mathilda Kruse: Ylistys elämän kauniille pienille hetkille

21.05.2024 klo 14:23
Lue Mathilda Krusen ajatuksia Bellmanista ja esityksen BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! prosessista.

Mikä Bellmanissa kiehtoo sinua?

Minua kiehtovat Bellmanin laulujen sanat, jotka tasapainottelevat elämän epävarmuuden, laulamisen ja juhlimisen sekä elämän nauttimisen rohkaisun välillä. Tulkitsen tekstejä sekä yrityksenä harhauttaa itseään kohtaamasta ongelmiaan juomalla ja juhlimalla, että ylistyksinä elämän kauniille pienille hetkille ja rohkaisuna elää ja nauttia hetkestä sen sijaan, että huolehtisi tulevaisuudesta. Siinä on mielestäni jotain traagista, kaunista ja lohdullista.

Mitkä teemat esityksessä ovat mielestäsi kiinnostavimpia?

Esitys käsittelee muun muassa elämän ja kuoleman suhdetta, ja olemme yhdessä pohtineet kuoleman jälkeisen elämän käsitettä, mikä mielestäni on erittäin mielenkiintoista. Minua inspiroi ajatus siitä, että kuolemanjälkeinen elämä voisi ihmeellisen tai painajaismaisen sijaan olla jotain ambivalentimpaa – kuin kansanopisto jossain pilvien päällä sisäoppilaitoksineen ja aikataulutetuine kahvitunteineen – mikä joillekin olisi paratiisi ja toisille helvetti.

Pidin myös ajatuksesta kuvitella tuonpuoleinen elämä uutena mahdollisuutena elää sinä versiona itsestään, jona ei koskaan uskaltanut olla elämänsä aikana.

"Kuoleman jälkeen saan olla kuka tahansa haluan", vastasi joku työryhmästä kysymykseen Mitä uskot tapahtuvan kuoleman jälkeen?

Miten näet yhteyden Bellmanin ajan ja nykyajan välillä?

Vaikka joissakin lauluteksteissä voi olla sanoja ja käsitteitä, jotka viittaavat suoraan 1700-luvun elämään, monissa teksteissä on kuitenkin melko ajattomia teemoja, joihin voimme edelleen samaistua. Bellmanin laulussa "Ack döden är en faslig björn" laulamme "Allt suckar för naturens lag.", mikä on yhtä totta nyt kuin silloin. Vaikka kulttuurimme ja teknologiamme ovat muuttuneet, olemme viime kädessä sidoksissa ja riippuvaisia ympäröivästä luonnosta ja elämän luonnollisesta kulusta syntymästä kuolemaan, aivan kuten 1700-luvulla.

Miten päädyit tekemään musiikkiteatteria?

Rakastan teatteria ja rakastan musiikkia, ja mielestäni on upeaa, että on olemassa genre, jossa ei tarvitse valita toista toisen sijaan, vaan molemmat taidemuodot voivat vahvistaa toisiaan tarkoituksena kertoa ja välittää jotain voimakasta yleisölle.

Millainen hahmo olisit Bellmanin juhlissa?

Olisin pukeutunut ihanaan pastellinväriseen mekkoon ja minulla olisi alkukirjaimillani varustettu pullo kiinnitettynä pitsiseen sukkanauhaan reidelläni.

Mitä odotat eniten kesältä?

Että saan laulaa yhdessä muiden ihmisten kanssa ja heille. Ja että pääsen näkemään Nötön.

Lue lisää esityksestä BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva!

Osta liput

Klockriketeatern