Ääni- ja musiikkivastaava Oscar Fagerudd

Ääni- ja musiikkivastaava Oscar Fagerudd: Bellmanin musiikki ja tekstit nykyaikaisessa kontekstissa

21.05.2024 klo 13:57
Lue Oscar Fageruddin ajatuksia Bellmanista ja esityksen BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! prosessista.

Mikä Bellmanissa kiehtoo sinua?

– Tutustuessani Bellmanin materiaaliin minua ovat kiehtoneet erityisesti ne tekstit, joissa on enemmän vakavuutta ja syvyyttä – toisin kuin monet tekstit, jotka edustavat tyypillistä 1700-luvun huumoria, jonka nykyään yhdistämme Bellmaniin. Näiden tekstien avulla olen oppinut tuntemaan hänestä uusia puolia, mikä on tehnyt hänestä helpommin samaistuttavan.

Miten olet lähestynyt Bellmanin musiikkia työskennellessäsi esityksen parissa?

– Bellman käytti paljon aikansa tunnettuja melodioita, johon olen kiintynyt. Pyrin asettamaan Bellmanin musiikin ja tekstit nykyaikaiseen kontekstiin käyttämällä modernimpia genrejä ja soitinratkaisuja.

Miten työskentelette musiikin parissa työryhmän kanssa?

– Kun otetaan huomioon ryhmän uskomaton musiikillinen osaaminen, olisi typerää olla työstämättä musiikkia yhdessä. Minä esitän perusideat ja suuntaviivat. Yhteistyön kautta ryhmä, erityisesti ensemble, voi tuntea olevansa lähempänä materiaalia, mikä mielestäni rikastuttaa musiikillista kokonaisuutta. Olemme kaikki samalla tasolla.

Miksi kuuntelemme edelleen Bellmania tänä päivänä? Millaisia ominaisuuksia hänen lauluissaan on?

– Ehkä elän omassa kuplassani, mutta en ole varma, kuunnellaanko Bellmania tänä päivänä niin paljon. Hänen teoksensa elävät ehdottomasti kulttuurissamme – laulamme snapsilaulujamme ja "Ukko Nooa" ilmestyy silloin tällöin. Mutta en voi sanoa, että Bellman olisi kovin ajankohtainen omalle sukupolvelleni.

– Hänen teoksensa sisältävät teemoja, jotka ehdottomasti voidaan sovittaa nykyhetkeen, mutta ne on kirjoitettu kontekstissa, joka voi tuntua vanhentuneelta ja arvoiltaan kyseenalaiselta tänä päivänä. Joka tapauksessa Bellmanin teokset ovat merkittävä osa kulttuuriamme, ja niillä on ollut tärkeä vaikutus mm. kieleemme, runouteemme ja trubaduuriperinteeseemme. Uskon, että on tärkeää löytää kauneutta myös teksteistä ja teoksista, jotka ovat peräisin ajoilta, jolloin arvot olivat hyvin erilaisia kuin nykyään.

Kerro itsestäsi ja monipuolisesta taiteilijuudestasi!

– Olen koulutukseltani muusikko, mutta olen työskennellyt teatterin äänisuunnittelijana ja -teknikkona useita vuosia. Pidän uusien asioiden oppimisesta ja pyrin antamaan itselleni vähintään yhden uuden haasteen joka vuosi. Olen kiinnostunut tilojen ja tunnelmien luomisesta. Siksi odotan innolla prosessia, jossa viemme yhdessä luomamme tilan kaikkiin niihin paikkoihin, joissa tämä esitys esitetään, ja nähdä, mitä nämä paikat antavat itse esitykselle.

Lue lisää esityksestä BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva!

Osta liput

Klockriketeatern