Ohjaaja Carl Alm: Bellmanin esittäminen auttaa meitä ymmärtämään elämää

28.02.2024 klo 15:21
Carl Alm ohjaa Klockriketeaternin kesän ensi-illan, ruotsalaisen Carl Michael Bellmanin musiikkiin ja runouteen perustuvan esityksen. Saimme juttutuokion Callen kanssa ensimmäisen harjoitusviikon jälkeen!

Moikka Calle! Ohjaat tulevan kesän esityksemme – miksi juuri Bellman? Mitä sanottavaa hänellä on meille tässä ajassa?

– Bellman kertoo ihmisistä joilla on unelmia ja toiveita. Hän kertoo myös ihmisistä, jotka eivät saa toivomaansa. Ihmisistä, jotka tekevät parhaansa, mutta usein valitsevat vähemmän terveellisen vaihtoehdon. Bellman auttaa meitä ymmärtämään elämää.

Mitä voit kertoa esityksen tematiikasta ja tunnelmasta tässä vaiheessa?

– Esitys tulee olemaan täynnä laulua, musiikkia, runoutta – ja hassuja kommelluksia. Aivan kuten Bellmaniin perustuvan esityksen kuuluukin.

Ensimmäinen harjoitusviikko on takana, miten yhteinen työ on alkanut?

– Aivan upeasti! Meillä on todellinen unelmatiimi sekä näyttämöllä että sen ympärillä. Viikon aikana tutustuimme toisiimme, lauloimme ja musisoimme, ja ennen kaikkea tutkimme yhdessä Bellmanin maailmaa. 

Edellinen ohjaustyösi Klockriketeaternissa oli Shakespearen Julius Caesar. Onko tässä tuotannossa jotakin yhtymäkohtia Caesariin?

– Ohjaajana näen kolleegani asiantuntijoina. Työskentelyssäni keskeistä on, että koko työryhmä on prosessissa mukana. Bellman itse sekoittaa vapaasti omaa aikakuttaan ja myyttisiä hahmoja, hänen runoudestaan löytyy sekä keveyttä että pintaa syvempää pohdintaa. Sama huumori ja sama moderni lähestymistapa olivat työkaluinamme myös Caesarin tekemisessä. Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa millainen esityksestä lopulta muokkaautuu, mutta ainakin rohkea anarkistinen tunnelma tulee olemaan läsnä. Sitä Bellman ehdottomasti on minulle.

Mitä itse odotat eniten ensi kesältä?

–Yleisön kohtaamista!

 

Jaamme pian lisätietoa kesän esityksestä ja esittelemme koko työryhmän. Liput tulevat myyntiin huhtikuun 1. päivänä – ihan totta, tämä ei ole vitsi! Uutiskirjeen tilaajille on myös luvassa hyvä tarjous lippujen hinnasta.

Klockriketeatern