Musiikkiesitys Aniara vierailee arvostetulla Itämerifestivaalilla Tukholmassa

30.03.2023 klo 13:00
Itämerifestivaali on yksi Euroopan suurimmista ja johtavista klassisen musiikin festivaaleista. Klockriketeaternin, yhteistyössä amerikkalaisen huippukuoron The Crossingin kanssa toteutettu, Aniara: ajan ja tilan fragmentteja on yksi festivaalin tämän vuoden päätapahtumia.

– Klockriketeaterin vierailu Aniaran kanssa sopii kuin nenä päähän Itämerifestivaalille, joka on jo yli 20 vuoden ajan ollut foorumi upeille elämyksille ja ajankohtaisille kestävän kehityksen teemoille. Uskomme, että Aniara iskee lisää säveliä taiteelliseen lyyraan musiikin, teatterin, tanssin ja projisointien avulla, mutta se nostaa esiin myös ajankohtaisen kysymyksen ihmiskunnan suhteesta planeettaansa, jota uhkaa tuhoutuminen, sanoo Emma Nyberg, joka johtaa Itämerifestivaalia Ruotsin radion konserttitalossa Berwaldhallenissa.

Itämerifestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, ja se on nyt yksi suurimmista laatuaan. Itämerifestivaalin teemana vuonna 2023 on Sankarit & Antisankarit joka kestävän kehityksen kautta tarkasteltaessa muovautuu tulevaisuuden visioiden inspiraation lähteeksi.

Kesällä 2019 Klockriketeatern tuotti yhteistyössä The Crossingin kanssa musiikkiteoksen Aniara: ajan ja tilan fragmentteja. The Crossing on yksi Yhdysvaltojen johtavista kamarikuoroista ja kolminkertaisen Grammy-voittajan.

Viimeinen tilaisuus kokea Aniara

Nyt suurmenestys Aniara palaa vielä viimeisen kerran ohjelmistoon. Luvassa on todellinen loppuhuipennus. Teos on mahdollista kokea 30. elokuuta Berwaldhallenissa, Tukholmassa, osana Itämerifestivaalin ohjelmistoa sekä 1. päivä syyskuuta Temppeliaukion kirkossa Helsingissä.

– Mahtavaa että meillä viimein on tilaisuus esittää teos Harry Martinsonin kotimaassa ja vieläpä majesteettisessa Berwaldhallenissa, kertoo Dan Henriksson, Klockriketeaternin johtaja. Itämerifestivaalilla on pitkä perinne tarjota suurenmoisia konsertteja jonka lisäksi festivaalilla on vahva eetos ympäristöön ja ekstävään kehitykseen liittyen. 

Berwaldhallen on yksi Ruotsin tärkeimmistä kulttuurilaitoksista, ja siellä soittavat Ruotsin radion sinfoniaorkesteri ja Ruotsin radion kuoro.

Aniara perustuu Nobel-palkitun Harry Martinsonin kosmiseen tarinaan. Monitaiteellinen konserttiversio vie meidät avaruusseikkailuun, jossa tarkastellaan ihmiskuntaa tienhaarassa, pakenemassa planeetalta, jonka olemme itse tuhonneet.

Dystooppisista sävyistään huolimatta Aniara on häkellyttävän kaunis ja poikkeuksellisen korkealaatuinen musiikkiteos. Libreton on kirjoittanut Klockriketeatterin johtaja Dan Henriksson, ja teoksen on säveltänyt amerikkalainen säveltäjä Robert Maggio.

Konserttisalista Tukholmassa, kirkkoon Helsinkiin

– Valitsimme Temppeliaukion kirkon tunnelman, akustiikan sekä erityisen kupari- ja lasikaton takia. Assosiaatio avaruusalus Aniaraan on luonnollinen, Henriksson jatkaa. Berwardhallen ja Temppeliaukion kirkko ovat samanikäisiä mutta hyvin erilaisia, joten esityksistä tulee kirjaimellisesti ainutkertaisia.

Liput, Itämerifestivaali 30. elokuuta
berwaldhallen.se/ostersjofestivalen

Liput, Temppeliaukion kirkko 1. syyskuuta
klockrike.fi/aniara

Klockriketeatern