Esittävä taide ja ilmasto – ympäristöasioille omistettu teemaviikko

24.03.2023 klo 13:00
Esittävä taide ja ympäristö on huhtikuussa teemana kokonaisen viikon ajan. Maanantaina 17. huhtikuuta Svenska Teatern ja Klockriketeatern järjestävät yhteistyössä Cefiston kanssa näyttämötaidetta ja ympäristöä käsittelevän teemapäivän. Kyseinen viikko sisältää neljä kokonaisuutta, joihin sisältyvät mm. seminaari, Scenmåndag sekä näytelmä Dalen. På Jorden. Huhtikuun 22. päivä on Earth Day eli Maan päivä. Gymnasiet Lärkanin oppilaat esittävät samana päivänä näytelmän nimeltä Is my microphone on?

Mitä taiteilijat ja teatteriorganisaatiot voivat tehdä hädässä olevan planeettamme hyväksi?

– Svenska Teaternin nykyhetken näyttämötaiteen tulee olla linjassa teatterialan kestävän kehityksen kanssa. Haluamme olla luotettava tietolähde ja ajankohtainen keskusteluosapuoli, joka puolustaa ilmastoajattelun uusia suuntauksia yhteiskunnassamme, sanoo Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.

– Svenska Teaternilla on nykyään Ekokompassi-sertifikaatti. Svenska Teaternin ympäristölupauksen myötä haluamme motivoida henkilöstöä, yleisöä ja yhteistyökumppaneita ryhtymään toimiin kiihtyvän ilmastomuutoksen suhteen, Thibblin sanoo.

Miksi meidän tulee puhua näyttämötaiteesta ja ilmastosta?

– Kyse on yhteisestä kodistamme, sinisestä planeetasta. Juuri nyt maailmaa koettelevat useat kriisit. Ne kaikki ovat ihmiskunnan, eli meidän itsemme aiheuttamia, sanoo Klockriketeaternin johtaja Dan Henriksson.

– Tällä hetkellä kaikkein suurin kriisi, eli koko planeettaamme koskeva kriisi, on jäänyt hieman varjoon. Esittävän taiteen ala on päässyt asiassa alkuun, mutta meillä on vielä pitkä tie kuljettavana kohti ympäristöyställisempää tulevaisuutta. Ja nyt on jo kiire. Päivä on tarkoitettu inspiraatioksi meille näyttämötaiteen parissa työskenteleville ja on samalla kutsu dialogiin yleisön kanssa, sanoo Henriksson.

Henriksson haluaa nostaa esille myös toivon.

– Haemme valonpilkahdusta ja toivoa. Paradoksaalista onkin se, että toivo on meissä itsessämme. On kyse pienistä askelista, joita nyt otamme tiellä kohti suurta muutosta.

 

ESITTÄVÄ TAIDE JA ILMASTO – VIIKON OHJELMA

Maanantai 17. huhtikuuta Svenska Teaternissa ja G18-juhlasalissa Helsingissä.

• SEMINAARI – Kestävä kehitys ja esittävä taide

Kestävää kehitystä taiteen saralla tarkastellaan useista eri näkökulmista.

Miten näyttämötaiteessa käsitellään ilmastokriisiä? Millainen meidän tuotantotapamme on, mitä kierrätys merkitsee meille? Onko olemassa ympäristön kannalta fiksuja kiertueita? Voidaanko taiteella saada aikaan muutos ja vihreä siirtymä?

Alexandra Urisman Otto on Dagens Nyheterissä työskentelevä ilmastojournalisti. Alexandra haastaa ja innostaa suomalaisia teatterityöntekijöitä tämän päivän ilmastokatastrofia koskevalla yleiskatsauksella.

Urisman Otto on kulkenut Greta Thunbergin seurassa matkan, joka johti junalla Saksan läpi, sähköautolla Nebraskan halki ja suuntautui merelle Portugalissa aamun sarastaessa. Tämän jälkeen Urisman Otto kirjoitti reportaasin Gretan matkasta.

Tapio Säkkinen on Suomen kansallisoopperan ja -baletin ympäristöpäällikkö sekä lavastamon päällikkö.
Miltä siirtymä uuteen ajattelutapaan voi näyttää esittävien taiteiden näkökulmasta? Säkkinen tulee puhumaan muun muassa teatterimaailman vihreästä kirjasta (Theatre Green Book).

Marina von Weissenberg on ympäristöneuvos Suomen ympäristöministeriössä.
von Weissenberg oli pääneuvottelijana Montrealissa joulukuussa pidetyssä YK:n ympäristökokouksessa. Seminaarin aikana hän kommentoi akuuttia muutostarvetta, monimuotoisuutta puolustavaa uudistettua lainsäädäntöä sekä metsiä ja hiilinieluja.

Aika: 17. huhtikuuta klo 13–15
Paikka: AMOS-näyttämö, Svenska Teatern

Ilmoittaudu tästä

 

• SCENMÅNDAG-ilta – Luonnon monimuotoisuus, ilmastokriisi ja henkilökohtainen panos

Keskustelua planeettamme rajoista ja esittävien taiteiden mahdollisuuksista, ilmastosta, metsästä ja monimuotoisuudesta.

Kaksi vahvaa ilmastoasiantuntijaa kohtaavat ja keskustelevat luonnon monimuotoisuudesta sekä henkilökohtaisesta panoksestaan asiaan.

Ilmastojournalisti ja juristi Alexandra Urisman Otto on kirjoittanut Greta Thunbergista kertovan reportaasikirjan ”Gretas resa”. Hän kertoo henkilökohtaisesta matkastaan. Urisman Otto on alkujaan rikosjournalisti, joka nykyään työskentelee Dagens Nyheterissä sekä kirjoittaa ja puhuu vahvasti ilmastoasioiden puolesta. Hän on antanut panoksensa myös ”Klimatboken”-kirjaan.

Toisinaan katsellessani uutislähetystä ihmettelen, että olenko tullut hulluksi? Niissä ei nimittäin näy se, että elämme juuri nyt ratkaisevinta aikaa ihmiskunnan todennäköisesti kaikkien aikojen suurimman kriisin suhteen, Urisman Otto sanoo Journalisten-lehdelle.

Marina von Weissenberg on ympäristöneuvos ympäristöministeriössä ja Suomen pääneuvottelija YK:n biodiversiteettisopimuksessa. Mitä Montrealin ympäristökokouksessa joulukuussa tapahtui ja mitä se merkitsee meille kaikille?

Teimme kovasti töitä kokouksen eteen ja tavoitteet on nyt pantava täytäntöön. Tämä on käännekohta!

Mukana keskustelemassa ovat ympäristöjournalisti Alexandra Urisman Otto (Dagens Nyheter) ja Marina von Weissenberg (Suomen ympäristöministeriö). Tilaisuuden juontaa toimittaja Eva Kela.

Aika: 17. huhtikuuta klo 18–19
Paikka: AMOS-näyttämö, Svenska Teatern
Liput: Ilmainen sisäänpääsy, mutta liput lunastetaan Svenska Teaternin lippukassasta. Verkosta lunastetuista lipuista maksetaan 1,50 euron varausmaksu.

LIPUT

• TEATTERIESITYS – Dalen. På Jorden.

Planeettamme hätätila on tiedossa, mutta mistä löydämme valon ja toivon tiellämme kohti fossiilitonta tulevaisuutta?

Klockriketeaternin esitys on kokonaiselämys kaikille aisteille: kulinaarisessa konsertissa yhdistyvät teatteri, musiikki ja runous sekä huikeat makuelämykset, jotka loihtii villiruokakokki Jyrki Tsutsunen. Esitys on saanut innoituksensa Johan Rockströmin planeetan turvarajoja koskevasta konseptista.

Aika: 17. huhtikuuta klo 20–21.15
Paikka: G18-juhlasali, Yrjönkatu 18
Liput: klockrike.fi

OSTA LIPPU


Maan päivä 22. huhtikuuta Svenska Teaternissa

• TEATTERIESITYS – Is My Microphone On?

Lärkanin oppilaat esittävät vahvan vetoomuksen planeettamme pelastamiseksi!

Is My Microphone On? on uusi ilmastokriisistä kertova näytelmä. Greta Thunberg on innoittanut kirjoittaja Jordan Tannahilliä. Teini-ikäinen Thunberg suuntaa puheensa usein aikuisille. Samalla tavoin myös tämä ryhmä esiintyy suoraan aikuisyleisölle ja kutsuu sen kokemaan maailman yhdessä uudelleen.

Maan päivää eli Earth Dayta on vietetty kaikkialla maailmassa 22. huhtikuuta vuodesta 1970 lähtien ja vuoden 2023 teemana on ”Pelasta planeettamme”. Tämä näytelmä esitetään samanaikaisesti Earth Dayn aikana Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa ja sisältää näin ollen yhteisen julistuksen maailman ilmaston puolesta.

Aika: 22. huhtikuuta klo 16
Paikka: AMOS-näyttämö, Svenska Teatern
Liput: 10 €

OSTA LIPPU

- - -

17. huhtikuuta vietettävä teemapäivä järjestetään yhteistyössä Klockriketeaternin, Svenska Teaternin ja Cefiston (suomenruotsalaisten teatterijärjestöjen keskusjärjestön) kesken. Kokonaisuutta voidaan pitää jatkona marraskuun Teatteripäiville. Painopiste on kestävässä kehityksessä.

Klockriketeatern