Upplev Nobelpristagaren Jon Fosses text Jag är vinden

20.10.2023 kl. 08:00
Klockriketeatern hyllar Jon Fosse med anledning av Nobelpriset i litteratur 2023 med en läsning av pjäsen Jag är vinden (Eg er vinden, 2007). "Det är en fantastisk nyhet – därför bjuder vi nu publiken på 'vågornas långsamma musik'", säger teaterchef Dan Henriksson. "Vi 'ger röst åt det osägbara', för att låna Svenska Akademin."

JON FOSSE – LÄSDRAMA

Text: Jag är vinden av Jon Fosse
Tid: tisdag 31 oktober kl. 18.30
Plats: Vallgårdsscenen, Aleksis Kivis gata 17, Helsingfors
Skådespelare: Carl Alm och Dan Henriksson
Biljetter: Fritt inträde

Programmet inleds med en introduktion till Jon Fosses dramatik av Dan Henriksson m.fl. och fortsätter sedan med en läsning av dramat Jag är vinden.

Jon Fosses rättigheter bevakas av Colombine Teaterförlag (svenska) och Agency North (Finland).
Denna produktion är en del av Säsongen på Vallgårdsscenen.


Jag är vinden spelade på Diana-scenen under säsongen 2008–2009 

 

– År 2008 spelade vi Jag är vinden i Helsingfors, berättar Dan Henriksson. Det var strax efter urpremiären i Bergen och den första versionen på svenska, i översättning och regi av Kristin Olsoni.

– Scenografen Katrin Brännström skapade med ljusdesignern Mari Agge en tom scen, ödesmättad och samtidigt lika avskalad som Fosses minimalistiska text, minns Henriksson. Det krävde två lyhörda skådespelare – och det hade vi i Rabbe Smedlund och Johan Fagerudd.

Två män på en segeltur långt ut åt havet. Havet som livsrörelse och en sugande djup famn. De talar som gamla vänner om livet och döden.

När mörkret faller, är den ene ensam kvar ombord. En djupt berörande text.

 

Leif Zern medverkade i Klockriketeaterns seminarium kring Jon Fosses dramatik år 2008.

– Jag vet ingen nu levande dramatiker som talar lika personligt till mig och ställer mig inför lika centrala frågor om teaterns väsen. Teaterns konst har givetvis inget "väsen" men i ögonblicket bär alla starka teaterupplevelser sanningens prägel. 

Vågornas långsamma musik kan höras i hans dialoger .

Hos Fosse finns som vi sett inget nu. Man kunde också säga: det finns bara ett nu. Varje sekund är plågsamt närvarande därför att den inte går att hålla kvar.

Kulturjournalisten Leif Zern: Det lysande mörkret (Norstedts, 2006)

 

 

JON FOSSE – Nobelpriset i litteratur 2023

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse tilldelades Nobelpriset i litteratur 2023 med motiveringen ”För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

Jon Fosse föddes 1959 i Haugesund på norska västkusten. Hans författarskap på nynorska i olika genrer är synnerligen omfattande och består av ett fyrtiotal pjäser och en lång rad romaner, diktsamlingar, essäer, barnböcker och översättningar. Han är en av samtidens mest spelade dramatiker, men har alltmer blivit uppmärksammad för sin prosa.

Källa: svenskaakademien.se/nobelpriset/2023 

Klockriketeatern