Marat/Sade på Tampereen Teatterikesä

11.08.2019 kl. 12.30 – 15.00

De stormiga åren efter franska revolutionen. Två av historiens stormän på scenen, de revolutionära  jakobinernas hjälte Jean-Paul Marat och den franska aristokraten markis de Sade, omtvistad filosof och författare, han som gett sitt namn åt sadismen.

 

Det fiktiva mötet mellan Marat och de Sade iscensätts av patienterna på mentalsjukhuset Charenton. Inom ramen för sjukhusets rekreationsverksamhet förbereder de ett skådespel som handlar om Marats omsusade död och de historiska händelser som ledde fram till den. Repetitionerna leds av de Sade, själv patient på Charenton.

Medan patienterna lustfyllt roar sig tätnar dramat kring de intensiva diskussionerna mellan Marat och de Sade. I dem behandlar den tidlösa texten stora frågor, djävulskt genialt: spänningarna mellan individualism och politisk aktivitet, makt och våld. Också funderingarna om demokratins berättigande och folkets roll i demokratin får sin plats.

Tre finlandssvenska teatrar slår ihop sina konstnärliga krafter och manar fram sin version av den tyskfödde Peter Weiss’ (1916-1982) skådespel. Hela folkets Juha Hurme, teatermannen, författaren, Finlandiapristagaren 2017, är kapten på skutan.

I Hurmes behandling styrs Weiss’ klassiker från 1960-talet än en gång ut mot nya och överraskande horisonter. I ett hänseende är Hurme dock absolut trogen den ursprungliga versionen: musiken spelar en av föreställningens viktigaste roller.


Plats
Pakkahuone
Tullikamarin aukio 2, Tampere


Arrangör
Klockriketeatern