Marat/Sade

31.10.2018 klo 19.00 – 20.01

Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola:

Marat/Sade

Ranskan vallankumouksen jälkeiset kuohuvat vuodet. Näyttämöllä kaksi historian suurmiestä, jakobiinien vallankumoussankari Jean-Paul Marat ja sadismille nimensä antanut ranskalainen aristokraatti, kiistelty filosofi ja kirjailija markiisi de Sade.

Marat’n ja de Saden kuvitteellisen kohtaamisen järjestävät Charentonin mielisairaalan potilaat; he valmistelevat sairaalan virkistystoiminnan puitteissa näytelmää, jonka aiheena on kuuluisa Marat’n kuolema ja siihen johtaneet historialliset tapahtumat. Näytelmän harjoituksia ohjaa de Sade, joka itsekin on Charentonissa potilaana.

Potilaiden hilpeän puuhastelun lomassa näytelmä tiivistyy Marat’n ja de Saden käymien intensiivisten keskustelujen ympärille. Niiden kautta ajaton teksti käsittelee pirullisen nerokkaasti valtavia kysymyksiä: individualismin ja poliittisen liikehdinnän välistä jännitettä, valtaa ja väkivaltaa. Oman osansa saavat myös pohdinnat demokratian oikeutuksesta ja kansan roolista demokratiassa.

Kolme suomenruotsalaista teatteria yhdistää taiteelliset voimansa ja loihtii Universumin näyttämölle oman versionsa saksalaissyntyisen Peter Weissin (1916-1982) näytelmästä. Kipparina toimii koko kansan Juha Hurme, teatterimies, kirjailija ja vuoden 2017 Finlandia-voittaja. Hurmeen käsittelyssä Weissin 1960-luvun klassikko nyrjähtää jälleen uuteen, yllättävään vinkkeliin. Yhdessä asiassa Hurme on kuitenkin ehdottoman uskollinen näytelmän alkuperäisversiolle: musiikki näyttelee yhtä esityksen tärkeimmistä rooleista.

”Peter Weissin näytelmä on omalaatuinen, erinomainen, älykäs, hauska ja järkyttävä. Siinä vertaillaan totaalista kontrollia ja täydellistä anarkiaa poliittisina vaihtoehtoina. Mikäs sen mukavampaa! Tekstin ”näytelmä näytelmässä” -kaksoisrakenne on nerokas ja loputtoman riemun aihe: katsojat näkevät näytelmän, jota mielisairaalan potilaat esittävät sairaalan johtajalle. Ammattinäyttelijälle ei voi antaa parempaa haastetta kuin sekopäisen, mahdollisesti psykopaattisen harrastelijanäyttelijän esittäminen. Marat/Sade on sen tason taideteos, että se on aina ajankohtainen." - Juha Hurme

Ohjaus: Juha Hurme
Teksti: Peter Weiss
Visuaalinen suunnnittelu: Raisa Kilpeläinen ja Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu ja muusikot: Martin Åkersson ja Mirva Tarvainen
Näyttämöllä: Pale Olin, Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Fabian Silén, Jon Henriksen, Dan Henriksson, Carl Alm, Alma Pöysti ja Martina Roos
Tuottaja: Eeva Bergroth
Tiedottaja: Andrea Brandt
Tuotanto: Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola.


Paikka
Teatteritalo Universum
Perämiehenkatu 13
00150 Helsinki


Järjestäjä
Klockriketeatern